torsdag 26 mars 2009

Solskydd


Nu har läkemedelsverket stoppat försäljning av solskydd som innehåller zinkoxid. Zinkoxid har länge använts i salvor eftersom det anses ha läkande och lugnande egenskaper. Att det nu förbjuds beror på att man inte vet om det är giftigt eller inte i nanostorlek. Nanopartilkar av zinkoxid används för vår fåfängas skull skulle jag säga. Få vill vara kritvit i ansiktet på grund av solskydd. Alltså gör man partiklarna så små att de inte syns....men det är alltså nu man inte vet hur pass farligt det är. Jag tycker verkligen att man ska undvika nanopartilkar, forsking som gjorts hittills är ej upplyftande.
Zinkoxid anses säkert (ej i nanaostorlek) och god tålighet rapporteras för människor. Zinkoxid är däremot giftigt för vattenorganismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Därför kanske man kanske ska vara lite försiktig ändå... Forskarna vet inte hur små partiklarna kan vara för att inte riskera att tränga ner i huden och klumpa ihop sig i blodet. Nanopartiklar misstänks också kunna irritera huden när solen skiner.

Vad är nu godkänt? Jo, solskydd med titanium dioxid är en godkänd ingrediens i solskydd. MEN vi har samma problem här... nanopartiklar. Så om du använder ett solskydd så bör det synas på huden- du blir lite vit.
Vad tycker då jag att man ska använda?
För det första tycker jag inte att man ska vara rädd för solen, vi behöver den! Vi kanske bara behöver lära oss ett hälsosammare förhållningssätt till den?
Det bästa och säkraste solskyddet är kläder. På sommaren (eg redan nu tillsammans med täckjacka ;-) så använder jag en stor solhatt. Det är också så att ett högt solskydd gör det svårare för huden att bilda vitamin D3.
Du kan också använda din mat som ett inre solskydd. Visste du att lykopen som finns rikligt i tomater kan användas som solskydd? Nu tar det ett par månader att bygga upp sitt inre solskydd, så det är högtid att börja! Tänk på att värma upp tomaterna/tomatsoppa eller puré för då får du i dig mest lykopen. Ringla gärna över lite olivolja och strö över lite havsalt på tomaterna , njut.
Om du bara ska vara ute så kan en bra naturkosmetisk foundation räcka, men ska du vara ute i stark sol och solbada tycker jag att du väljer ett naturkosmetisk solskydd tillsammans med din tjusiga solhatt!


Härliga solstrålar till er alla!

p.s. använd alltid färgad dagkräm/ foundation framför datorn.







1 kommentar:

Bea sa...

Hejsan!
Jätte bra skrivigt och en mycker fin och trevlig sida <3