torsdag 7 maj 2009

Solskydd Tiosol, mera sol


Jag har fått flera frågor om vad jag anser om tiosol., så här tänkte jag sammanfatta:

Tiosol är titandioxid som malts sönder och blandats med olja. Det går att blanda i t.ex. jojoba olja (som har ett eget inbyggt solskydd). Nu är ju förstås frågan, vilken storlek blir det på titandioxid pulvret? Det verkar som det blir så små partiklar att det bör klassas som nanopartiklar, som är något som kan vara skadligt för din hälsa. Så det kanske inte alls är så harmlöst som vi skulle önska. Titandioxid har en liten vitblå ton på huden, men i tiosolen så är partiklarna mindre och ljuset kan passera och det syns mindre...

Det är lätt att glömma bort de kemiska solskydden, som är riktiga bovar. De rekommenderas inte att användas för barn (överhuvudtaget av någon?). Barnets lever är inte färdigutvecklad och kan inte bryta ner de kemiska substanserna. Här har vi bland annat Paba, som i vissa studier visat kunna orsaka hudcancer... det som man antagligen använder krämen för att undvika. Allergiska reaktioner är vanliga.
Ethylhexyl methoxycinnamate och octylmethoxycinnamate är också kemiska solskydd som kan ha en hormonstörande påverkan på kroppen. Ett högt solskydd gör det också svårare att bilda D-vitamin.

Vi kanske måste lära oss ett nytt förhållningsätt till solen? Solen är vår vän och vi behöver den - i måttlig mängd. All medicin är gift i för stor mängd.
Så fram med den vackra solhatten, den vita vackra blusen och linnebyxorna!
Vill du läsa mer?
Här är naturskyddsföreningens rapport. Bilden är också från naturskyddsföreningens websida.

Testfaktas rapport skriver att barns solskydd innehåller över 150 kemikalier.

3 kommentarer:

Gabriela sa...

Hej!
här finns lite info från The Green Guide, som förespråkar zinkoxid och mindre titandioxid.


http://www.thegreenguide.com/personal-care/blocking-sun

Anonym sa...

Sesamfröolja innehåller naturlig solskyddsfaktor.

Gabriela sa...

Tack Janehellen :-)
Ja, sesamolja, kokosfett och jojoba skyddar i solen. Tyvärr så är effekten lite kort...
Kramar Gabriela