måndag 1 mars 2010

Fråga & svar ögonkräm






"hej! Jag är 26 år och vill ha en kräm till ögonen. Eftersom jag ofta är torr där och har lite allergi som gör att de ibland kliar. Vill ha någon som framförallt ger fukt, och inga konstiga ämnen i som tex syror m.m. Har du något förslag? Funderade på ole henriksen fresh start eller något sånt.
Mvh E"


Hej E,

Du bör välja en ögonkräm med så få och så milda ingredienser som möjligt. Alldeles riktigt som du själv tänkt att inga syror är lämpliga.
Någon ganska neutral ögonkräm låter bäst. Du är ju ganska ung. Huden runt ögonen är väldigt känslig och den har nästan inga talgkörtlar eller fettvävnad, därför blir den lätt torr. Ole H:s Fresh start innehåller vetegroddsolja som jag är en stor vän av :-) . Viktigt att man väljer den ekologisk kallpressade så att inga rester av hexane finns kvar. Vetegroddsoljan är rikt på bland annat e-vitamin och hjälper till att förhindra sk ”kråksparkar”. En av de råvaror jag helst ser i en ögonkräm. Den innehåller också den värdefulla avokado och druvkärneoljan. På minus sidan skulle kunna vara att den innehåller peg, silikon och att den är konserverad med phenoxyethanol som är klassad som bra miljöval men ibland ifrågasätts just för den känsliga huden. Även pentylene glycol är ifrågasatt men verkar vara mildare än den vanliga proplylen glykolen.
Vad är du allergisk mot? Vill bara påminna om att så många maskaror innehåller nickel som kan ställa till problem. Så jag skulle vilja tipsa om att även kolla den.
Jag själv älskar Alqvimias ögonkräm men även vetegroddsoljan som den är. Har även tittat på ingredienslistan till Paí hittar ingen vetegroddsolja men arganoljan är också mycket fin. Ingen konservering i någon av dem, konservering är en av de vanligaste ingredienserna som vi reagerar på. Ibland så rekommenderar jag något som heter MSM svavel och som finns på hälsokost, den kan du ta ett kryddmått av i ett litet glas med ljummet vatten och fukta ögonrondeller. Lägg på ögonlocken och huden kommer att kännas lugnare. Det är speciellt lämpligt då man får klåda i ögonen på grund av allergi.
Lycka till!! Hör gärna av dig och berätta hur det går.

Med varma hälsningar, Gabriela
p.s bilden är på min dotter Beatrices ögon. Nvey Eco make i turkos studie


water, rosa damascena flower water, glycerin, caprylic/capric triglyceride, apricot kernel oil, pentylene glycol, PEG-8 stearate, shea butter, PEG-32 stearate, dimethicone, lauroyl lysine, lecithin, dimethyl MEA, aspalathus linearis leaf extract, gardenia tahitensis flower, macrocystis pyrifera extract, camellia oleifera leaf extract, rosemary leaf extract, centella asiatica extract, ginko biloba leaf extract, grapefruit peel extract, orange peel extract, tangerine extracct, sweet almond oil, hydrolyzed wheat protein, saccharide isomerate, thioctic acid, tocopherol, ascorbyl palmitate, black currant seed oil, coconut oil, panthenol, sodium PCA, betaine, sorbitol, glycine, alanine, proline, syrine, threonine, arginine, lysine, glutamic acid, beta-carotene (CI75130), sclerotium gum, PVP, tapioca starch, phenoxyethanol, benzyl alcohol, limonene, linalool

Inga kommentarer: