lördag 24 oktober 2009

Fråga&svar Återfuktande gel för hårbotten




"Hej Gabriela,Jag använder en återfuktande gel för hårbotten då jag har känslig och irriterad hårbotten. Jag skulle vilja veta vad den innehåller. Är rädd att det inte är så hälsosamma ingredienser. Så här står det på flaskan: Aqua, Propylene Glycol, Butylene Gycol, PEG 40, Hydrogenated Castor Oil, Panthenol, Carbomer, Sodium Hydroxide, Disodium EDTA, Pirctone olamine"

Hej, Då ska vi titta på gelen för hårbotten. Där jag bara hittade en säker ingrediens vatten och ev. panthenolen .Aqua- vattenPropylen glykol - Är en flervärdesalkohol som är en av restprodukterna som blir över från bergoljeindustrin. En av de vanligaste ingredienserna i hudvård, finns också i mat, make-up, deodoranter. I mat fungerar det som emuleringsmedel och heter då E 477 eller E 405. Liten molekylär storlek gör att den kan gå in i huden. I laboratorieförsök så har det skadat lever och njurar på försöksdjur.Butylene Glykol- humectant (bevarar fukt) ej ok. Tas från mineral olja.PEG 40- här handlar det om vegetabiliska oljor som gjorts vattenlösliga med hjälp av lösningsmedel. Dessa känner du igen på beteckningen Peg. Rester av dessa lösningsmedel finns kvar i dessa etoxylerade oljor.Hydrogenated Castor Oil- hydrogen är tillsatt ricinolja.Panthenol- vitamin B5Carbomer- är ett ämne som används som förtjockningsmedel i krämer och lotioner. Kemiskt sett är Carbomer en sk ”syntetisk polymer”. Ordet ”polymer” betyder att det är en lång kedja av flera av samma ämne som sitter ihop. så kan det i carbomers långa polymer-kedja ”hänga” ett annat ämne som kallas "Bensen". Bensen är en ”aggressiv cancerogen”. Det betyder att det är starkt cancerframkallande, det ger lätt leukemi och det behövs alltså inga högre doser för det. Det är sedan länge förbjudet i mat, i barnleksaker och i olika lack.Sodium Hydroxide- Kaustik soda, ändar ph kan vara irriterande…Disodium EDTA- ökar hudens genomsläpplighet, kan bilda nitrosamin som är cancerogent, svåra att bryta ner i naturenPirctone olamine antisvamp medel som används i stället för zinc pyrithione som inte heller är bra. Lite smågiftigt ;-) och brandfarlig. 3,2 milligram injektion dödar möss.Ja, kanske dags att hitta ett lite människovänligare alternativ?

Kram G

2 kommentarer:

Fröken Frodig sa...

Du skriver att endast vatten och panthenol är ok, men ricinolja, är det inte heller bra? Eller är det för det står hydrogenated? Har fått för mej att ricinolja är en ok olja för huden.

Gabriela sa...

Alldeles riktigt. Det är endast för att den är förändrad som jag kommenterat den.Ricinolja är en rejält fet olja som i rätt mängd är toppen!! Använder den kallpressad ekologisk. Bra att du frågade, Stor Kram Gabriela