fredag 9 oktober 2009

Fråga&svar Lilla bebisen och barnets hudvård


"Tack för en väldigt intressant blogg, naturkosmetik har alltid varit ett intresse och jag försöker att använda naturlig hudvård. Jag är gravid och är nu också mycket intresserad av hudvård för små barn,vill absolut inte använda produkter med en massa onödiga tillsatser på ett litet spädbarn.Om du har tips på bra hudvård för spädbarn skulle det vara otroligt uppskattat med ett sådant inlägg på bloggen."

Tack allra hjärtligast :-) och nu också stort Grattis till barnet!!
Det lilla barnet har mycket känslig och tunn hud, som man ska ta hand om varsammt. Hudens naturliga skyddsfunktioner är inte fullt utvecklade så därför är det extra viktigt hur vi tar hand om den. Huden är vårt yttre immunförsvar så det är viktigt att den mår bra.
Egentligen så börjar det redan innan barnet föds. Barnet är i magen och föds fram oftast vaginalt- det är där det första steget till en bra hud börjar kan man säga. Det är nämligen då barnet har en god chans att få en god tarmflora. (Barn med dålig tarmflora får oftare eksem.) Genom att äta hälsosamt med mjölksyrade grönsaker eller probiotika, så ser du till som blivande mamma att ha goda bakterier, något som ditt barn då får av dig.
Att tvätta behöver inte betyda bad. BVC pratar i bland om kvällsrutiner varav badning är ett av dem. Ett litet barn behöver inte badas mer än 1-2 ggr i veckan. Många tvättar sönder sina bebisars hud. Till att börja med tillintetgörs det skyddande hudlager och huden blir snabbare uttorkad. Ett litet barn har svårt att reglera sin kroppsvärme och för att behålla kroppsvärmen efter ett bad går det åt mycket energi. (Jag brukade värma mina döttrar kläder så att de var varma efter ett bad och handduken såg jag också till att hålla varm. Fortfarande använder jag värmeflaska till deras sängar då de ska gå och lägga sig - de somnar så gott).
Något som jag varmt rekommenderar är bebismassage. Beröringssinnet, som är en del av känselsinnet, är det första sinnet som utvecklas hos det lilla barnet och ofta det sista sinnet som kvarstår vid ålderdomen. Det utsöndras nämligen Oxytocin som lindrar smärta,sänker blodtrycket,sänker nivån av stresshormoner,ger bättre matsmältning och näringsinlagring, stimulerar tillväxt, påskyndar läkning av sår och stärker immunförsvaret, gör oss mer sociala och intresserade av vår omgivning, förbättrar relationer, underlättar inlärning, gör oss mer lugna och rofyllda.

Massera eller berör ditt lilla barns hud mjukt med varma varsamma händer. Använd till exempel jojoba, mandelolja eller någon annan vegetabilsiska kallpressad olja. Alqvimia har en alldeles ljuvlig barnolja. Weleda har ringblommskräm för våra små barn, men endel reagerar på ringlomman och då rekommenderar jag Lavera som har en neutral för bebisar. Men jag gillar verkligen oljor till barnes känsliga hud. Här några tips:

Lilla babyns hudvård- så enkelt som möjligt, så få ämnen som möjligt.

o Tvätta alla nya kläder och sängkläder innan ditt barn använder dem.
o Använd ett milt tvättmedel och skölj flera gånger. Undvik sköljmedel.
o Kokosfett (kallpresat) i badet. Var försiktig, det blir halt.
Går utmärkt att tvätta med oljor, fett löser fett.
o Bad på kvällen 1-2 ggr i veckan (så hinner skyddet återbildas under natten)
o Tvätta i hudvecken/smörj ut fettet som bildas på kroppen
o Om du använder våtservetter, välj naturkosmetiska/ekologiska
o Sheasmörstvål eller mildtvål.
o Tvätta inte huden på morgonen!


Bilden är på min dotter med kusin.

6 kommentarer:

Kabuki sa...

Tack för ett bra inlägg! Som småbarnsmamma förfäras jag av hur mycket andra badar sina barn och använder starka tvättservietter. Min snart ett-årige pojk badar max var tredje, var fjärde dag. "Blöj-arean" får sig dock en tvättomgång med mild ekologisk baby-tvål dagligen.

Gabriela sa...

Tack! Jag tror att många inte är medvetna om vad du smörjer sina barns hud med. Mysigt med en ett-åring :-) Det är roligt med tonårsdöttrar också, men det är en annas fas. Kram G

Linda sa...

Tack för ett jättebra inlägg :o)
Ang. kokosfett, vad tror du om detta?
Kram Linda

Linda sa...

oj glömde länken, här är den: http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/kokos-natur-kallpressad-eko

Gabriela sa...

Ser bra ut! Ekologisk kallpressad :-) Kramar Gabriela

Gabriela sa...

Igen, stort GRATTIS till den lille prinsen :-)