söndag 2 augusti 2009

Fråga&svar Melasma


Hej !
Det har gått 1år sen jag började bli brun på hakan & över överläppen.
Det ser jätte hemskt ut och jag vet inte vad ja ska göra.
Jag har varit hos en Hudspecialist som sa att det var bara hår som de kunde
bleka, men jag tackade nej !
För en vecka sedan så gjorde jag ''threading'' och tog bort håret men jag
var fortfarande brun på hakan och över överläppen. Alltså var det inte håret
utan det var huden det var något problem med eftersom det aldrig har hänt så
förr... Det började för 1år sen. och jag vill verkligen få bort det ! '
Jag hoppas ni hjälper mig och ger mig tips. Mår jätte dålig pga det...
/X

Hej ,
Då ska jag försöka hjälpa dig. Det låter som du har drabbats av melasma. Det finns två typer av melasma; en som kallas epidermal (bättre prognos) och en dermal som är lite trixigare. Du har fått den på det jag brukar kalla hormonzonen, dvs. haka och överläpp. Melasma beror ofta på hormoner; graviditet eller p-piller/ hormonspiral eller likande. Huden tål då också solen mycket sämre, så ett bra solskydd är viktigt. Jag rekommenderar att du väljer ett ekologiskt / naturkosmetiskt solskydd och gärna en ekologisk foundation också.
Nu till vad som kan göras. Mitt favorit märke Alqvimia har en produkt som heter White Light. Det är ett hudvänligt sätt att eliminera melasman. White Light minskar mörka fläckar, och reglerar produktionen av melanin. Den är tillverkad med ekologiska ingredienser och renaste vegetabiliska råvaror så som druvkärneolja (en bra hudolja som innehåller mycket omega 6 och e-vitamin, den hjälper huden att läka sig från solskador), vetegroddsolja (e-vitaminrik och en bra hudföryngrare- bra för känslig hud), ängskrasseolja (stabil och välgörande hudolja som också är rik på e- och c-vitamin som skyddar huden från fria radikaler) och lakritsrots extrakt som är utmärkt på att bleka huden. De eteriska oljor som ingår är basera citron, apelsin, petitgrain, tangerine, grapefrukt, bergamott och geranium. Den är 100% naturlig och fri från mineraloljebaserade produkter, kemiska konserveringsmedel och syntetiska parfymer. Huden känns mjuk huden och återvinner dess lyster. Den förhindrar också för tidigt åldrande, och är bra för huden på många vis. Man använder oljan på kvällen då man ska gå och lägga sig. Man smörjer in oljan (2 pump) i ansiktet på fuktig hud. Använd den aldrig ute i solen. Om du använder något syntetiskt preventivmedel så tycker jag att du ska prata med din barnmorska och se om det finns något alternativ. Hör gärna av dig så får jag höra hur det går. Lycka till!

Stor kram till dig,
Gabriela


p.s. Tänk också på att din hud kan vara extra känslig efter ”threading” men och ekologisk vaxning är så mycket bättre än blekning, så jag tycker att du gjorde rätt som tackade nej. Man kan försöka ta bort melasman med laserbehandlingar. De kostar tio tusen kronor per gång och man måste genomgå ca fyra behandlingar. Och det är bara 50-60 procents chans att lyckas. Man ska alltid vara försiktig med laser.

Inga kommentarer: